Assalamualaikum kepada semua pelayar-pelayar blog...
kini anda berada di zon Norazlina [atau] Nora...
terima kasih kepada sesiapa yang sudi melawat, termasuk atau tersesat ke zon saya ni...
di zon ini saya sekadar ingin mencoretkan perjalanan hidup saya...
agar saya dapat melihat pencapaian saya masa kini dan masa akan datang....

bermula dengan cabaran 30 hari menulis blog...
adakah saya berjaya menyahut cabaran ini?? kita lihat bersama-sama...

lawatan sambil belajar...

:: Jom jalan-jalan di sini ::

Blog writing....

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, August 31, 2010

78 - cerita gembira...

Assalamualaikum...

selamat menyambut hari merdeka....MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!

"Merdeka kan diri dari dengan pemikiran yang berlandaskan Al-Quran..insyaallah, kita akan lebih mengerti nikmatnya..selamat menyambut ulangtahun kemerdekaan yang ke 53. Semoga kita tidak dijajah sekali lagi!"
hrummm...semenjak dua menjak ni..mesti ada yang terdetik kesiannya Cik Puan Norazlina [atau] Nora ni..sering ditimpa musibah...Alhamdulillah....[saya belajar supaya lebih bersabar] tambah-tambah di bulan ramadhan..bimbang kalau-kalau puasa menjadi sia-sia...

kalau bukan bulan ramadhan...saya mesti sudah menikmati en.choki-choki bila tengah tension.. ^_^
kata orang coklat boleh menenangkan ^_* mana la tak gemuks...hihihihi
gara-gara selalu rembat choki-choki anak buah punya pasal...sampai terbawa-bawa dalam kelas... menikmati en.choki-choki ketika belajar matematik..[boleh tenang] huhuhu
menikmati eskrem..cadbury...

choki-choki in da class...
eskrem potong di dalam kelas... huhuhu
arghh....ada yang kena pelangkung nanti...orang berpuasa dia cerita choki-choki dan eskrem...
tak tahan macam ni...
huhuhu...[dah kata tadi nak cerita yang happy-happy je..

opsss....stop here... mata sudah sakit...[no more choki-choki..] huhuhu

p/s: kepada pecinta choki-choki sila jangan tepuk hidung saya sekarang ye?? bersabarlah..malam nanti cari choki-choki ye??? [sebut lagi] hhihihihi

wassalam....












Monday, August 30, 2010

77 - Dia memang tak sayang saya...

Assalamualaikum....

sudah dua hari tak jalan-jalan yang tidak memenatkan ^_^
maaf kepada member-member blog yang selalu singgah di zon Norazlina [atau] Nora sebab saya tak dapat jalan-jalan di blog korang... weekend yang busy dan memenatkan.
nanti, ada masa saya singgah di blog korang ya?

intro tak ada kaitan dengan title :)
dia memang tak sayang saya...memang tak sayang...saya sangat kecewa..semalam dia buat hal lagi... dia membuatkan kepercayaan saya terhadapnya hilang...punah....

en.wira... 
kenapa rosak lagi...en.wira mamang sudah tidak sayang saya??
kerata rosak ketika saya sedang memandu. mati secara tiba-tiba..[sungguh menakutkan] ketika itu jam 5.03pm..di damai..saya mahu pulang ke puchong..[jaraknya masih jauh]
apa yang nak di buat sendirian... tiada siapa yang berhenti bertanaykan masalah saya. saya tak comel barangkali. [saya tak harap sesiapa berhenti pun..takut yang berhenti ada niat lain ^_^ ]

hrum..kawan yang saya hantar ke stesen putra tadi..kembali ke tempat kereta saya rosak...[kasihan beliau menapak lebih kurang 500m di bulan ramadan].
setengah jam kemudian ada seorang kawan lelaki yang prihatin dengan masalah saya sampai...[terima kasih] walaupun beliau tak dapat membantu saya, sekurang-kurangnya keprihatinan beliau menunjukkan nilai sebuah persahabatan..[saya tidak dapat menebak apa yang ada dalam hatinya]

1jam kemudian..kakak, dan abang ipar dan anak-anak sampai bersama dua orang mekanik. kakak berkira-kira untuk tukar kereta baru...kasihan en.wira...[semoga rezeki kakak murah.Amin..] 
saya risau..setiap kali en.wira rosak...mesti bersama saya...kakak pula marah-marahkan saya...bukan saya yang rosakkan kereta dia..kereta dia yang suka buat hal ketika bersama saya...

jam 7pm kami gerak ke shah Alam...[sudah berjanji mahu berbuka di luar pada hari ini]
pecutan perlu di tambah sebelum maghrib... tapi...KL - Shah Alam bukan jarak yang dekat... kami berbuka di dalam kereta, di dalam perjalanan dengan hanya air mineral. Alhamdulillah....
Allah menduga saya lagi...[kali ni saya sudah tiada perasaan ketika kereta rosak]
saya tak tahu apa hikmahnya...semoga saya terus di lindungi...
lepas makan di restoran 'molek', anak2 minta pula KFC...


pulang dengan keletihan... tak sempat on9..[seperti sasau] sudah tertidur dengan lampu bilik tidak bertutup..
fikiran terganggu...
bangun pagi...lepas subuh...terus di depan laptop...[tersenyum]
saya akan tersenyum selama seminggu...muahahaha..

p/s: hargai persahabatan..kerana ia tak ternilai dengan apa-apa pun...
kalau kawan kita sedang membatu orang lain, tak salah kalau kita tumpang membantu...

wassalam.....


76 - worse~!!

Assalamualaikum..

baca title sudah dapat membayangkan betapa teruknya keadaan saya?
sabtu...[saya namakan hari kuliah sepanjang hari] kelas dari jam 2-6,8-10
saya selalu datang pagi... ke library menenangkan hati [ayat yang paling sesuai kot~tiada gangguan langsung!]

lepas sahur..saya tidak tidur...
tapi..saya gerak lewat sikit dari sabtu-sabtu yang biasa...
jam 11 sempat lagi merayap [tidak ke library kerana kehendak hati masih belum tertunai]
begitulah perangai Norazlina [atau] Nora..kalau nak...mesti sungguh-sungguh sampai dapat.

masuk kelas jam 2pm..mata sudah layu..[dengan aircond  yang maha sejuk, panas terik di luar...kekurangan oksigen di otak, beselimut dengan selendang] perghh... tidakkah seronok jika dapat tidur? hampir terlelap juga la...
hampir kantoi di depan Dr.Ariffah.. masa dia berpusing dari papan putih, bertembung mata dengan mata saya yang hampir tertutup. dengan pantas saya menulis nota.. muahahah...[buruk sungguh perangai]saya tidak pernah seperti ini....

tamat awal kelas hari ni..Alhamdulillah...jam 5 sudah boleh pulang. mereka-mereka berpusu-pusu ke bazar ramadah...tetapi tidak saya... hanya ke surau merehatkan badan. tidak tidur kerana sudah melewati waktu asar...

berbuka hanya dengan sebotol air jus appel pemberian sahabat, dan 2 ketul kuih hasil dari kiriman kepada seorang teman...
solat maghrib dan masuk ke kuliah malam...

malam di KL - pandangan dari surau
dugaan sungguh... [1st time saya masuk ke kelas malam untuk sem ni setelah sebulan lebih]
bermakna lebih kurang 5 kali x 2jam / 2 kelas berbeza saya menjayakan diri memonteng kelas...
test punya pasal...saya gagahkan diri...
8.15pm test bermula... soalan pertama...ke-2..ke-3...ke-4....saya sudah terlelap...[aaaaaaaaaaa tidakkkkkkkkkk] saya tidak dapat berfikir dengan waras.sungguh..saya kecewa dengan diri saya sendiri....[kalau di rumah jam 9.30 saya sudah tidak sedarkan diri]
saya tidak dapat menjawab test dengan baik...saya biarkan semuanya... [doa dalam hati semoga cepat masa berlalu, supaya boleh pulang]

memandu pulang
juga saya terlelap..[sungguh saya tidak dapat mengawal en.mata]
saya terlelap 2 kali..nasib ke dua-duannya saya cepat tersedar...
Allah masih lindungi saya..Alhamdulillah....

sekian untuk sabtu yang penat

p/s: don't judge a book by it's cover [apa kaitannya?huhuhu ada la maksudnya :) fikirlah sendiri..]

sudah mahu tidur [tidur lagi?] just nap sepatutnya sebelum zohor... mengarang panjang punya pasal...dah jadi macam ni...solat...tidur sebentar...sambung entry lain pula...

wassalam....

Saturday, August 28, 2010

75 - semalam yang tidak seronok

Assalamualaikum...


mode: tidak menentu...


semalam pergi shopping konon-kononnya...[keluar jam 4.30pm] bila dah lewat terasa berat pula mahu keluar. tapi, nak cari baju punya pasal...keluar juga lah. [memikirkan pasti akan ada sesuatu yang berlaku]
singgah di jusco bukit raja..[kakak tukar buku yang rosak di MPH, solat Asar]
terus menuju ke kawasan yang ada bangunan-bangunan untuk shopping~
SACC, PKNS, Plaza Alam sentral.


jem~!!
kereta yang sangat banyak. orang yang sangat ramai. jam 5 hampir sampai. tapi di sebabkan belakang PKNS ada bazar..huih~ beramai-ramai membeli juadah seawal jam 5..adoi~ semak mata memandang semak lagi kepala saya...


ke SACC tak menarik.menempuh lautan manusia untuk masuk ke bangunan PKNS. sangat crowded di dalam...
keluar dengan tangan kosong..
beli sedikit juadah untuk berbuka... [saya tidak suka membeli belah makanan ^_^] cuma memilih air oren + cendawan goreng tepung..huhuhu


ke Plaza Alam sentral...sudah 7pm ketika itu...saya masih berlegar-legar mencari ilham..[baju sebenarnya]. siyes saya putus asa...


pulang....
singgah di puchong perdana membeli makanan kucing ^_^
kakak off engine kereta tanpa off lampu..wah..faham-faham sendiri la...
macam mana mahu start kereta? [inilah sesuatu yang nak berlaku itu]
seperti mahu menjerit. saya sudah terbayang-bayang pancuran air hujan ketika itu..
terbayangkan nota matematik yang masih belum khatam untuk jawab test hari ni...
tidakkkkkkkkk.............


bertindak~!! [saya tak suka situasi ini] saya tak suka tanya-tanya orang. saya tak suka nak minta-minta pada orang. saya tak suka bercakap dengan orang yang saya tak kenal. saya tak suka. pendek kata..ibaratnya biar saya bermalam di situ dari saya terpaksa meminta-minta bantuan. [memang teruk saya ni].
tapi di sebabkan esok ada test dan saya belum khatam nota...saya buat juga...
setiap orang yang parking di sebelah atau berhampiran kereta saya pasti saya ajukan "maaf encik, ada jumping cable? kereta saya tidak boleh start." dengan jayanya mereka-mereka jawab tidak ada...adoi~~ 


saya pergi juga ke balai polis bergerak yang berjarak lebih kurang 100m dari kereta saya.
"maaf encik, boleh tolong saya? kereta saya tak boleh start.saya terlupa off lampu.saya perlukan jump start.encik boleh tolong? saya nak balik..."[buat muka kasihan]
nak tahu apa jawapan en.polis?
"kami tak ada jumping cable macam mana nak jump start? "1saat, 3saat,5saat berlalu. en.polis hanya begitu.wah~ saya sangat marah [menahan kekecewaan dan kemarahan ]. saya tanya lagi.. " jadi, tak boleh tolong la ni??" nak tahu mereka jawab apa? " tak boleh la.."[dengan muka yang tak bersalah] arghhhhhh~~~~~!!!!!!!!! [siyes saya marah] saya sudah menebalkan muka untuk meminta bantuan..mereka jawab tidak boleh..[ma~!!!!!!!! tolong...saya sangat marah.....]


kalaupun dia sedang bertugas..tak boleh ke bantu saya? mereka ramai..ada 3 orang yang saya nampak. apa salahnya jika salah seorang cuba cari jalan untuk membantu.
saya berlalu dengan pantas [marah.marah.marah]


sampai ada seorang encik ni..bagi suggestion "belakang bangunan tu ada bengkel.pergilah tanya." [itu saja?] saya ucap juga terima kasih... [dalam keadaan yang tak rasional saya berfikir..kenapa tidak dia menawarkan diri untuk memanggil makenik di 'belakang bangunan tu' untuk saya?] huh~
saya menapak juga sejauh lebih kurang 500m. (T_T)
[apalah hikmah semua ini...]
en.wira memang tidak sayang pada saya... sudah banyak kali en.wira mogok bila bersama saya... [saya tak pernah susahkan en.wira] saya hanya bawa en.wira ke kelas saja setiap hujung .
minggu..kadang-kadang bawa shopping,kadang-kadang je bawa laju-laju (^_^)v


mekanik sampai selepas 5minit saya sampai di kereta [menapak lagi 500m] dan sudah membeli slurpee di kedai 'tujuh sebelas' .
dengan hanya sekali start kereta sudah berjaya di hidupkan...dengan bayaran RM10. adoi~~ [rezeki en.makanik]


pulang + mandi + makan donut big apple + study + tertidur + bangun sahur + di sini + di sini + di sini = sudah mahu ke kelas....


p/s: jangan lupa off lampu kalau berhenti kereta. tolong doakan saya tidak mempunyai sifat marah.saya tidak memerlukan sifat itu. biar tiada..Amin....
jangan sebut lagi perkataan polis di hadapan saya.


wassalam....



Friday, August 27, 2010

74 - hari ini...

salam petang jumaat...

kakak sudah sampai kampung...
argh...sunyi pula tanpa anak-anak.... miss them
nak balik kampunggggggg..........

dari pagi tak buat apa-apa. 
huh~ banyak kerja yang perlu di buat sebenarnya.

sekarang nak keluar... 
shoppinggg~!!! [macam la banyak duit sangat]
tak tahu arah dan tujuan lagi... selangor cuti..shah alam mesti ramai orang ber shopping kot~

berbuka di mana? juga tidak tahu...
perjalanan hari ini tidak di rancang....
semoga selamat pergi dan pulang
semoga tidak jam
semoga dapat beli apa yang nak di beli
semoga tak ramai orang
semoga tak pening melihat orang ber'shopping
semoga di lindungi..Amin....

wassalam...

p/s : saya nak shopping satu barang je... [tak ada la gempak sangat bunyi shopping tu] saja nak buat entry...

Thursday, August 26, 2010

73 - banyak

Assalamualaikum....


seharian tidak on9...rasa seperti tin kosong perjalanan hidup...[Astaghafirullah...]
banyaknya benda kena fikir... pening...pening...migrin....


minggu ni ada test1 subjek matematik pula..nak tak nak, kena juga ke kuliah... kakak mahu pulang ke kampung esok... hwa..hwa... (T_T) kena tinggal....nak ikut..nak ikut....
ma..miss you a lot....
saya akan pulang minggu hadapan...arghh...lama lagi... ketam dah tak berisi pula nanti... :(
belum pernah bebuka puasa di kampung lagi...
sedey..sedey... 


lagu-lagu raya sudah kedengaran di corong-corong radio... sungguh syahdu...
baju raya baru sepasang di sediakan sebulan yang lepas. macam mana ni... reunion la...gathering la...baju ada satu je...adoi... modal kuarang pula mahu beli yang sudah siap. [ada sesiapa yang mahu sponsor baju raya untuk saya?] ada sesiapa yang punya butik baju? dermakan la kepada saya satu atau dua pasang baju... hihihi....


tahun lepas saya sediakan 5 pasang baju... aduh...mana nak cari lagi 4 ni?? susah sebab kakak yag sarat tidak sibuk-sibuk tempah baju.. [kecewa]


tadi buat pertama kalinya bunyi mercun kedengaran di kawasan perumahan ini...
siapa la mangsa seterusnya...[nauzubillah...]


hrumm... rasa-rasa seperti nak merealisasikan impian main meriam lah bila pulang ke kampung nanti... hahaha [macam berani]
kawan-kawan yang mahir guna DSLR...sila tunjuk ajar saya macam mana nak ambil gmbr malam yang cantik...saya sangat fail ambil gambar waktu malam...saya pernah menangis setelah pulang dari menyaksikan pameran lampu pada waktu malam kerana gambar yang saya ambil tidak superb. sila bantu saya...^_^
kalau saya tak dapat main meriam...saya akan ambil gambar mereka-mereka yang main meriam [jika masih ada yang bermain meriam] mesti la ada..selepas sahur pun kedengaran perang 'meriam siapa paling kuat'. ish..teruk sungguh mereka ni..




GTG...mengantuk...
p/s : sila beri tunjuk ajar ya?
wassalam........

72 - CONTEST KAD RAYA DAN KENANGAN SILAM

salam Ramadhan.... ^_^

KAWAN-KAWAN...jom RAMAI-RAMAI join contest ni...biar EN.ASY   penat menghantar kad raya untuk kita semua... muahahaha [gelak jahat]
En.Asy, thanks for the invitation wah, speaking london pula.


EN.ASY suruh cerita tentang kad raya dan kenangan silam..
macam mana ni?? saya tak ada cerita pasal kad raya...hihihihi...
kenangan silam? en.Asy, semalam saya dengar ceramah. penceramah tu cakap...jangan ingat kisah silam ^_^

saya tak pernah dapat kad raya special.. (T_T) [harap dapat dari tuan tanah yang baik hati nak bagi kad raya ni...] saya sedang bodek tuan tanah (^_^)v 
masa sekolah dulu-dulu pun tak ada. rasa-rasa boleh dikira dengan jari je kad raya yang saya pernah dapat... hwa..hwa... :(( [dah sedey.macam mana ni tuan tanah?]

masa belajar di KL saya yang selalu bagi kad raya special... ^_^
saya bagi kat mak saya...[walaupun saya tahu yang saya akan sampai dulu dari kad raya yang besar gedabak tu...] hahahaha...
saya menyorok bila mak baca kad tu...[blushing2]
sekian.....


p/s: maaf tamak entry hari ni... huhuhu
p/s untuk en.Asy: saya tak nak duit raya RM10. saya nak kad je..hihihihi [special tau?] ^_^

sekian..wassalam....

Wednesday, August 25, 2010

71 - macam-macam nak cerita...



Assalamualaikum
semoga pengunjung-pengunjung zon Norazlina [atau] Nora sentiasa diberkati dan dilindungi Allah...Amin...[sila senyum sekarang] memastikan anda ceria.. hehehe...[maaf..ada lak yang marah saya nanti..saya tidak membuli ya?]

terima kasih kepada yang selalu singgah, melawat, ziarah, jalan-jalan, kacau-kacau dan sewaktu dengannya.. :)
baca entry title mesti ramai yang nak tahukan? saya sedang perasan.jangan dilayan. huhuhu..kalau saya baca title macam ni..saya tertarik..tapi, tak ada apa yang menarik sangat pun di sini. it's starting...

1. saya nampak bulan...
keluar seawal 6.45am [bukan rutin saya] membuatkan saya mencari sesuatu untuk menenangkan diri...
semasa drive saya nampak bulan sebesar talam ibaratnya... sangat cantik dan teruja. serious tak tipu. saya mesej dua orang kawan. tapi message sending failed~! dah expired rupanya..adoi~ kecewa. tak dapat kongsi dengan sesiapa...kalau la DSLR ada bersama...huh~[tak kan nak berhenti di tepi highway pulakkan?]

2. keindahan pagi...
jom, saya share picture okey~


sangat cantik...[keindahan tu sgt cantik.]
tapi pic ni diambil menggunakan kamera handphone yang tak berapa nak canggih :)

just nice
sorry la..kualiti gambar kurang ^_^


3. semalam saya kena masak.. dah lama tak memasak makanan yang berat
kesian tengok kakak yang sarat punya pasal... dia asyik keletihan je.. saya merajinkan diri la... hehehe... [kelihatan seperti sangat malas. tidak sebenarnya :) hehehe]


kakak sebut menu untuk berbuka..[paham-paham la sendiri maksudnya]
menu : masak lemak cili api kacang panjang campur udang + ayam goreng + ikan goreng.
simple jer.. hahaha... [tadi bunyi macam gempak je kan?huhuhu]. kepada en.calon, saya pandai masak lemak cili api sahaja...muahahaha
saya tak berniat pun nak memasak semalam.. tapi tah macam mana boleh memasak pulak.
siap buat kuih lagi...
jom2..nak share gambar lagi...


simple :)
belum goreng...


ini hasilnya...popia goreng..yummy~~
4. kecewa. [malam semalam tidur awal]
lepas solat tarawikh terus tidur...  (T_T)
kalau saya tidur awal tanpa sempat buat apa-apa.. bangun pagi mesti moody. pulak tu kena hantar kakak dan abang ipar kerja di shah alam...Adoi~~
tak suka bila tak dapat mengawal keletihan badan...

apa lagi ya? dah abis la... dah tak ada apa-apa dah nak cerita...
enjoy reading... [kalau tak suka, jangan cakap apa-apa okey~ nanti saya juga kena tempias dosanya] 

p/s: kalau ada sesiapa yang mengalami masalah macam saya  "Warning: Visiting this site may harm your computer!" Share ye? ke..saya sorang je yang macam ni?? huhuhu...

selamat berpuasa dan selamat berbuka
wassalam....

70 - AWARD....

Cik Puan Norazlina [atau] Nora dapat Award..........


yea..yea...saya dapat award..saya dapat award....
1st time juga dapat award... :) thanks cik Arianna....
aduh...tak tau nak tag siapa nih...saya pun baru ber'Blogging' ni..so..tak ramai kawan...
tapi saya cuba la ye? siapa yg tak suka..Ampunnn....


maaf...ini saja ye?? saya tak tau lagi nak tag siapa...
semua blog yang saya lawat petang ni semua keluar mesej ini:
"Warning: Visiting this site may harm your computer!"
wah...menakutkan..
lariiiiiiiiiiiiiiiii........nanti di jangkiti...

Monday, August 23, 2010

69 - Permintaan Cik Norazlina [atau] Nora

Assalamualaikum....

tambah entry lagi Cik Norazlina ni kan?? [gila kuasa betul] hehehe
tak kira..tak kira..saya nak tulis gak....
sebelum tu, saya minta maaf, bukan tujuan nak menunjuk2 dan bagi sesiapa pun terliur.. :)

1st time saya request juadah untuk berbuka...
untung ada dua orang kakak yang baik hati... perkataan "kita" masak mee rebus ya? dalam diam di tukar kepada akak masak ye. hehehehe
bagus betol adik ni kan?? konon-konon nak masak sama-sama...


ini saya punya... ^_^

hidang...

[kalau kak teh yang menghidang] huhuhu.. macam ada tetamu nak datang.

nampak macam lazatkan?? [kenyataan yang nyata: sangat lazat]



p/s: kalau teringin, sila masak di rumah ya? kalau tak pandai, beli di bazar [jika ada]. hehehe..maaf jika anda tidak puas hati @ tidak senang dengan entry ini.. ^_^

wassalam....

Sunday, August 22, 2010

68 - ketika cinta bertasbih...

salam

saya nak "sharing is caring" cerita ni.... "ketika cinta bertasbih"..
pergi la ke link di bawah... ni starting.. nanti korang-korang load la sendiri part seterusnya yang ada di sebelah kanan


sila menonton dengan tenang sehingga part 15 ye??

pencinta-pencinta cerita yang berunsurkan islami.. mesti akan cakap best~
oopsss...kalau tak best sila jangan serang saya dengan tepung dan telur....
tidak....saya takut.... hik hik hik...

p/s ringkas : sila tutup lampu ketika menonton... [mode panggung wayang] ^_^ hahaha
p/s panjang: siapa sudah menonton, sila tinggalkan komen...saja mahu dengar pendapat orang lain...[atau]...saya sorang je yang syok sendiri kata cerita ni best... jangan tipu ye?? kalau tak best cakap je tak best...saya tak marah punya...bukan cerita saya... hahaha...tapi...kalau tak nak komen..suka hati la kan...siapa boleh paksa kan?? hehehe...
enjoy your day...

wassalam....

Saturday, August 21, 2010

67 - kereta oh kereta...

salam 'cayunk' [gediks] kepada pelawat-pelawat zon Norazlina [atau] Nora..
sila tinggalkan zon ini jika anda tidak dapat mengawal diri dari terdetik rasa tidak puas hati...

hrummm..saya tidak sedih..saya senang...saya baik2 saja...

"I'm driving around in my car

I'm driving too fast, I'm driving too far

I'd like to change my point of view

I feel so lonely, I'm waiting for you

But nothing ever happens, and I wonder "

hari ni saya betul-betul ke library. kelas tak ada..lepak library je..memandangkan tiada 'teman tapi mesra' nak teman jalan-jalan window shopping ^_^ hik..hik..hik..

sampai library jam 11 am... jumpa best friend jup sebelum dia ke kelas :)
bincang tentang tesis yang masih belum ada tajuk...aduh..pening..pening..[tapi saya belagak cool..huhuhu]

1.30 pm dia ke kelas, saya ke surau di tingkat atas library. sendiri, saya tak tahu apa nak buat. [sepatutnya memang study la...] tapi.... ^_^
shuttt....saya nak bagi tahu satu rahsia...[saya tak suka sendiri..saya mahu ada teman. saya banyak cakap..]
saya berada di surau sahaja. orang bersilih ganti. saya tetap di situ, membaca dan terus membaca sehingga kantuk di mata tidak tertahan. hampir tertidur..[buruk perangai]
saya tidur jam 2.45 - 3.15 pm...[dalam telekung. sekali lagi buruk perangai. bajet suci la.. hahaha]
saya sambung lagi membaca sehingga Asar...tenang..sungguh tenang...tiada sesiapa di sekeliling...
5.30 pm, pulanggggggggg....saya sudah tenangggggggggg..... [tekanan gayanya] tak..saya baik-baik saja...

sepanjang jalan...penuh dengan ketenangan... tiba-tiba... kereta kelihatan semput...[saya takut.sungguh takut. tak tipu punya...] wahai kereta..sayang bucuk..bucuk.. jangan la macam ni.. saya takut jika mati di tengah jalan...
berhenti di traffic light di sunway... matiiiiiiiiiiiiiiii terasa tiada darah mengalir di seluruh anggota. kereta mati di tengah-tengah jalan [lane kanan] kereta berderet-deret di belakang... oh no...saya tak tahu....
cuba jaya...cuba jaya... tawakal.... hidup akhirnya.. dalam keadaan semput-semput ayam..saya menukar arah.... [berdoa supaya tiada halangan di hadapan...] tiada kereta berhenti..tiada jem... tiada masalah di tol... argh....siapa yang punya masalah dengan smart tag mereka ni??

hari ni saya memandu dalam keadaan separuh merbahaya... [tujuan utama] supaya kereta tidak berhenti...
nasib hari ni berbuka di 'the chicken rice shop' di giant berhampiran rumah. [tak la hampir sangat sebenarnya..] dalam kiraan 2 susur, 4 selekoh tajam setajam sudu..hahaha, 4 simpang untuk sampai di rumah...
sesampi di parking kereta mati dengan jayanya...Alhamdulillah saya sampai dengan selamat.

kereta oh kereta masuk hari ni dh 3 kali kamu rosak bila bersama saya..kenapa? tak sayang sama sayakah? huh~ sungguh kecewa..tiada siapa yang mau sayang sehinggkan kereta pun tak mau sayang :((
1- pulang ke kampung bulan jun. separuh malam saya berada di highway..
2- pulang dari kenduri BFF di kuala selangor.. separuh malam juga saya di stesen minyak.
3- hari ni sehingga mati di tengah jalan... Alhamdulillah...saya tidak bermalam di tengah jalan
[ada hikmahnya....] semoga saya terus di lindungi..Amin...

di giant, jalan-jalan cuci mata sebelum waktu berbuka...
teringat kepada satu tujuan...saya nak cek mata...
semenjak dua menjak ni...mata kelihatan tidak baik...

ini hasilnya....

rabun...tiada...kanan 0.00, kiri 0.12 [sikit je.] silau kanan 0.75 [patut la kabur masa depan belah kanan], silau kiri 0.00
tapi...tapi...tapi.... tahap silau yang sudah menunjukkan tanda-tanda kena menggunakan alat bantuan...saya tidak mahu..saya rimas...
tanya si amoi kepada saya " you ada duduk itu depan komputer lama ka?" saya hanya sengih sehingga menampakkan barisan gigi sambil mengangguk... [ini kan kehidupan saya..]
kata amoi... " kalau u bawak itu kereta, malam-malam boleh terganggu dengan cahaya lampu.." hehehe...saya tanya pada dia... " kalau pakai lens boleh ke?" uhuhuhhu [bajet cun]
mesti la tak boleh... dia suggest saya supaya pakai kaca mata supaya tak bertambah worse. saya tak buat apa-apa keputusan...
hrumm..semua tu guna duit... tapi..mata..mata kelihatan kabur..kabur masa depan...

wah...dah berapa lama saya di sini??? mata saya akan bertambah worse. saya tidak mahu...
saya pergi sekarang...ok~!! sekarang...

selamat malam semua... selamat malam bulan dan bintang...selamat malam kucing-kucing...
wassalam...

p/s : jangan buat apa-apa spekulasi yang buruk.. saya tidak mahu menjadi punca kepada terjadinya dosa-dosa kecil dan besar.. patutkan saya dengar saranan amoi?? tidakkk...

wassalam....

66 - sedey... :(

salam...

Norazlina [atau] Nora sedang sedih...
kenapa mereka-mereka yang berada di sekeliling tidak mahu faham??
tidak... saya sangat kecewa...
saya mahu pergi... pergi dari sini.... pergi......
tidakkkk.....

jom...lepak libray lagi bagus~!!
tak ada orang di sekeliling...
yang ada..meja + kerusi + rak buku yang kaku + sejuk...[tapi dalam bilik ni pun sejuk juga]
tak perlu memahami...semuanya senyap...

p/s : jangan ambil pusing...saja2 menambah entry
p/s lagi: bulan puasa..jangan tambah dosa...

wassalam....

65 - puteri mandi...

Assalamualaikum...

Sudah melewati Ramadhan ke-10..Alhamdulillah... [sungguh cepat masa berlalu...] tak mo raya lagi..tak mo cepat-cepat.. baju raya baru ada sepasang... tidak..tidak...
huh~ sungguh tak ada kaitan dengan tajuk di atas... hahaha

hrummm... ingat tak mahu buat apa-apa entry selama seminggu..[mogok] hahaha..[poyo]
sepanjang puasa...saya tak pula meragam-ragam nak makan itu ini..Alhamdulillah...tak payah susah-susah.. bazar ramadhan pun belum saya kunjungi...[saya tak suka] kalau ke bazar pun..saya mesti tak beli apa-apa.. hahaha... [sungguh sukar untuk jatuh cinta dengan jualan mereka] maaf~ [cerewet~!!]

tapi.... tiba-tiba saya teringin nak makan kuih...puasa ke-9 saya buat buah melaka [ceh..kuih senang..pandai la buat.. tu pun atas bantuan kakak..] saya menonton tv je lepas kakak ambil alih.. hehehe

hari ke-10, tiba-tiba saya nak makan kuih puteri mandi. wah..baru masuk tajuk..hahaha...kuih rupanya... teringat kat ma... hwa...hwa..bila mahu pulang ke kampung.. help..help..sangat rindu padanya.... saya tak suka sangat pun kuih ni... tapi.. rindu kepada bonda tercinta..kalau pulang ke kampung, kakak-kakak rajin request kuih kat ma.. salah satunya kuih puteri mandi la... saya tumpang je.. saya tak request pun..apa yang ada saya sapu...janji ma yang buat...hwa...rindu lagi.. mau nangis sudah....

tapikan..walaupun saya tak request apa-apa, my lovely mom mesti tau apa yang saya mahu makan...[tak tipu...jangan jeles. cop~ saya bukan anak manja ok~~] beliau akan beli siap- siap..kalau ada la...kadang-kadang siap tempah. maklum la..en.ketam bila bulan penuh sedap la makan...bebob la en.ketam tu..kalau tak..kulit saja yang ada.. [masak lemak cili api] hrumm...sangat rindu..sob..sob... :((

tak sedey..tak sedey... nanti pulang ke kampung...minggu depan..sabar..sabar...
ok..ok... jom tengok apa yang saya buat dan hasilnya.. hehehe..

mula- mula sediakan tepung nya...[tepung pulut ye??]
macam nak buat kuih buah melaka tu...[tapi tak ada gula kt dalam tepung tu]
yang ni saya buat...[senang je..yg ni..memang la saya pandai] huhuhuu
saya pilih 3 kaler je..sbb tu je yang saya jumpa kat dapur. opss..ada lagi satu, kaler biru
pitam saya melihat kaler tu..kalo dulu-dulu, masa kecil-kecil dulu,
kaler biru tu racun.. hahahaha [poyo lagi]
dah rebus dan dah masak, rendam dalam air dulu supaya tak melekat sementara nak buat mandiannya ya??hehehe

ni bila nak mandikan mereka... hahaha
toskan airnya...supaya tak banjir puteri tu mandi nanti
[macam cantik je kaler-kaler tu.. huhuhu]


mandian = [masukkan air + gula merah + gula putih]
masak smp mendidih, masukkan kelapa.
bila dah kering sikit air..masukkan la puteri-puteri yang warna-warni tu...
[yang ni kakak buat. saya baru belajar tadi.. hahaha]

ni rupanya puteri-puteri yang sudah dimandikan


sedia di hidang.... [owh..maaf..pencahayaan tak cukup..]
maklum la..maghrib..gelap... [tak ada kaitan kot~..hahaha]

yang pasti..kaler putih semua milik saya... hahaha [saya penggemar putih tegar...] ^_^
bila sudah habis kaler putih... baru la saya makan kaler lain...
yang pasti...beshhh...~~~!!!
boleh try di rumah ok??

arghhh....sudah lewat.. tidak...
selamat malam...
selamat pagi...
selamat segala-galanya....

p/s: kepada calon-calo suami... ^_* pandai buat kuih ni tak bermakna teror memasak.. tak juga bermakna tak pandai memasak...hhuhuhu

wassalam.....



Thursday, August 19, 2010

64 - saya suka cemburu...

Assalamualaikum...
salam ramadhan....

apa yang saya buat sekarang ni?? kenapa belum tidur lagi ni??
argh.... bulan puasa ni..jadual semua berubah... bangun awal...tidur lagilah awal.. adoi~~
badan jadi penat... lepas tarawikh, terus tidur... ni terjaga pun kira nasib...

saya cemburu...Astaghfirullahal'azim....[sungguh tidak baik perasaan itu]
entah la... pada sesiapa saja saya boleh cemburu. even tak kenal pun saya boleh cemburu...
asalkan kelihatan mereka lebih baik dari saya...pasti saya cemburu...

macam mana nak elak rasa itu?? saya tak mampu...
saya yang tak berjumpa dengan orang ni pun masih banyak cemburunya.. inikan pula jika berjumpa dengan ramai orang.... [semoga saya dijauhkan dari sifat itu..Amin...]

pernah sampaikan saya tidak berbuat apa-apa supaya saya tidak cemburu... huh~ sungguh aneh bila difikir-fikir...[dosanya tidak nampak. saya bimbang. bagaimana mahu mencari Syurga kalau selalu buat doas?]
saya pernah tidak online [ini kehidupan saya] sehingga tiga hari.. [hampir gila juga barangkali...Astaghfirullah...minta dijauhkan...]
saya tidak ber'Facebook', saya tidak ber'YM', saya tidak cek email, saya tidak ber'Blog'...saya hanya duduk diam... menonton.. membaca paper sehingga semua iklan saya scan.. hahaha..sungguh poyo...

inilah padahnya jika tidak berteman...bila ada tekanan membelenggu diri..tak ada tempat nak mencurah... hahaha... tapi bagus juga kot~ tak la menyusahkan orang lain nak menadah telinga pula nanti.... [sungguh egois bunyinya]

wah...susah rupanya menjadi seorang Norazlina [atau] Nora ni...saya tidak suka cerita masalah kepada sesiapa... benar! saya tak tipu. [kalau tak percaya cek dear diari saya...tapi, di mana saya letak ye? hahaha ] penuh jugalah dicoretkan segala-galanya.huhuhu...di blog ni, ada juga barangkali...tapi tak perlulah detail.nanti..tiada yang mahu singgah jika blog penuh dengan masalah... hahaha...

saya berhenti dulu. sekarang sudah tidak cemburu lagi.. mahu jalan-jalan...mata kelihatan segar. tapi saya tidak boleh berlamaan di sini... saya tidak boleh tidur lewat. tak boleh tidur selepas tengah malam. macam Cinderella pula rasanya.. huhuhu [perasan lagi] kalau lewat. tidur pasti terganggu oleh mimpi-mimpi aneh. saya tidak mahu.. takutttttt~~

saya berdoa semoga saya tidak cemburu kepada sesiapa pun. walau sedikit.Amin...
saya berdoa semoga saya tidak punya perasaan marah..Amin... [boleh ke hidup tanpa perasaan marah? pasti amankan?]
saya berdoa semoga Allah temukan jodoh saya dengan orang yang boleh membawa saya ke SYURGA..Amin....
Amin..Amin..Amin...

kepada sesiapa yang sudikan diri membaca... maaf jika entry saya menjengkelkan. jangan disimpan di dalam hati. saya tidak mahu jumpa anda di sana untuk bermaaf-maafan... ^_^
biar perjalanan semua dipermudahkan saja..Amin...

wassalam......

ps: perkataan hari ni...barangkali... [banyak terjebak dengan pembelajaran Bahasa Melayu Tinggi] terasa macam orang dolu-dolu pula... hehehe..

jom baca cerita lain juga...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...